fbpx

Какво се случи в The Jam Summer Camp 2019?

THE JAM SUMMER CAMP през 2019

Между 04-ти и 17-ти август тази година за пореден път се проведе международният баскетболен лагер за деца и юноши The Jam Camp. Ботевград се превърна в любезен домакин на летният формат на лагера, в който взеха участие младежи от повече от 6 националности. Освен богатия културен обмен между млади надежди на баскетбола, този път и треньорският състав беше интернационален. На гости на The Jam, рамо до рамо с главния треньор и съосновател Кирил Райков (Coach K), тренировъчният процес бе подкрепен от гост-треньорите Кенет Уеб и Хорхе Манзано.

Полезното с приятното в THE JAM CAMP

И това лято беше активно, продуктивно и пълно с космически забивки в лятната работилница за таланти The Jam Summer Camp. Баскетболният лагер, който се провежда сезонно, за пореден път доказа, че няма по-добър начин да прекараш ваканцията от това да комбинираш полезното с приятното. Лагерът е една фантастична възможност за подрастващите да подобрят физическите си качества. Също така баскетболните си умения, докато се учат на ‘нещата от живота’, комуникирайки в мултикултурна среда. Организаторите от 2sport4life са силно отдадени на целта да развият таланта във всеки един участник като прилагат индивидуален подход. Методите, които използват са световно признати. А освен тренировките, в които залагат изключително на физическата подготовка, по време на лагера участниците се радват на куп изненади, игри и специални гости.

Това лято беше истински горещо в The Jam Summer Camp, не само защото тренировките изпотиха добре участниците. Пък и след тренировка, съвсем заслужено в някои от дните, децата разхлаждаха край басейна. Някои бурно, други с книжка в ръка. Лилия и Кирил Райков, които са основатели на The Jam Camp, са отдадени на това да подчертават важността на баланса между спорт и образование. Освен изключително професионалния български екип, този път гост-треньори на лагера бяха големите имена Кенет Уеб и Хорхе Манзано.

Кенет Уеб и Хорхе Манзано

Кенет е главният треньор и директор на един от най-посещаваните баскетболни лагери ‘Nike’ в Щатите. Той е с над 30-годишен опит като треньор на подрастващи и име, свързвано с развитието на световно известни играчи. Кенет е истински извор на знания и опит, от който децата имаха възможност да черпят с пълни шепи. И те бяха пленени от него. Кенет бързо спечели сърцата им, а споделеното време беше безценно.

Хорхе Манзано е треньор в школата за подрастващи на Реал Мадрид и демонстрира най-важните елементи за един баскетболист. Той бе силно очарован от децата и хъса им да се развиват. Все още е тайна, но ще ви подшушнем, че се готвят бъдещи съвместни проекти с Хорхе.

Трите Аса

Освен да предадат знанията си на подрастващите, трите аса от тазгодишния треньорски състав – Кирил, Кенет и Хорхе – организираха треньорски семинар. Възможност и за възрастните да развият и обменят опит. В него взеха участие треньори от България и Македония.

По време на лагера, по традиция, имаше и гостуващи лектори. Това бяха най-добрия стрелец за всички времена в Норвежката лига, Галин Михаилов, и кондиционния гуру, с над 40 години опит, Марин Ячински. Юли Толкин се включи като мотиватор. А националът Александър Везенков награди децата първата седмица и увековечи момента с автограф върху екипи, които бяха връчени на Никола Иванов и Кристиан Занов за най-подчертано развитие по време на лагера.

Награди

Участниците през втората седмица бяха наградени от кмета на Ботевград – Иван Гавалюгов. Част от наградите бяха с любезната подкрепа на Welada и тяхната серия с арника (важна грижа за всеки активно спортуващ), както и от плувни облекла Delfina, които предоставиха хавлии (специално брандирани за нас). Ако това ви се струва достатъчно, на организаторите явно не им се е. Имаше още специални гости – новият старши треньор на Балкан Ботевград и многократен шампион, Йовица Арсич, и Карина Константинова, която се класира на първо място по отнети топки на тазгодишното европейско първенство.

Ето и какво казват организаторите за лятна работилница:

“Много сме щастливи да видим как децата растат, и не само на ръст. Виждаме как развиват уменията си и това ни е истински ценно. Благодарни сме на родителите за вярата, която имат в нас. Изключително сме горди, че успяхме да съберем такъв елитен треньорски състав тази година. Това са световни имена. Аз съм се учил и развивал с някои от тях. С други работим и до днес. Подготвяме чудни проекти заедно. Нещата само ще продължават да се развиват. Това е единствената посока.” – Кирил Райков

“Като майка, знам какво е да довериш детето си за седмица или две на някого. В случая изразът ‘чужди хора’ не върви да се каже, защото ние всички сме едно голямо семейство. И като такова се подкрепяме, за да растем и да се развиваме заедно. За нас е важно децата да се развиват здравословно и искам да благодаря за подкрепата на био закуски Bett’r и здравословните барчета Leya. На децата има е нужна енергия, а ние знаем колко е важен източникът й. Изворна вода Rilana са с нас от самото начало и се грижат за хидратацията, която е ключова при спортистите. Но най-вече трябва да благодаря на децата, че са толкова отдадени на спорта и имат желание да се развиват.” – Лилия Сураджиева Райков

Свободното време в THE JAM CAMP

Освен здравите тренировки и безценния опит, участниците се радваха на разходки в планината, вкусно барбекю и забава край басейна, докато упражняваха английския си. В рамките на две седмици бяха отпразнувани три рождени дни, а рождениците бяха Никол, Вирджил и Кирил-Александър. Сега са по-големи не само на възраст, но също и на умения и знания.

The Jam Camp е невероятно преживяване, което не бива да изпускате. Ако ви е мъчно, че свърши, или пък, че не сте имали възможност да се присъедините, не се безпокойте – ще има още. Следващият лагер ще се проведе през втория уикенд на декември в невероятната база на Англо-американското училище в Панчарево. Пролетният лагер също ще бъде там. Очаквайте скоро подробна информация на сайта и побързайте да се запишете, защото местата са ограничени. Макар това лято все още да не е приключило, хубаво е да погледнем напред към следващото, през което отново част от децата ще имат възможност да заминат за Щатите и да участват в баскетболния лагер на ‘Nike’. Бъдете здрави и активни!

The Jam Summer Camp се сбъдна благодарение на организаторите от 2sport4life, любезната подкрепа на община Ботевград, баскетболен клуб Балкан, както и спонсорствата на RilanaWeladaDelfinaLeya и Bett’r.

Добре дошли!

Ние използваме „бисквитики“, за да направим този сайт по-добър. Ние също използваме Google Analytics за проследяване на статистическите данни за посетителите. Ако продължите да използвате TheJamBasketballCamp.com, ние ще приемем, че сте съгласни с използването на бисквитки. Ако не, можете да промените настройките на бисквитките по всяко време и/или да напуснете сайта.

РАЗБРАХ